5. A

Christmas pudding after Christmas (vánoční pudink po Vánocích)

Publikováno: 3.1.2024 Autor(ka): Zuzana Klimova
Christmas pudding after Christmas (vánoční pudink po Vánocích)

Děti se v hodinách anglického jazyka seznamují s kulturou anglicky mluvících zemí. Jinak tomu nebylo ani v letošním školním roce, žáci pátého ročníku si připomněli základní rozdíly mezi oslavou Vánoc u nás a v Anglii. Při výuce jsme narazili na typické vánoční jídlo, které si Angličané vychutnávají po rozbalování dárečků 25.prosince. Na stole nesmí chybět pečená krůta, podávaná s kaštanovou nádivkou, pečenými bramborami a také typickou hnědou omáčkou gravy. Po slavnostním obědě si rádi pochutnají na tzv.vánočním pudinku - Christmas pudding. Tento dezert se připravuje měsíc před Vánoci - podobně jako my začínáme péct vánoční cukroví. Mezi hlavní ingredience patří sušené hrozny - tři druhy rozinek, dále vejce, mouka, lůj, sirup, koření a v neposlední řadě alkohol (brandy), který se také využívá při podávání - pudink se jím flambuje. Příprava je poměrně dlouhá, pudink se vaří v páře několik hodin. Zde pro příznivce je přesný recept. 

Děti měly dnes možnost vánoční pudink ochutnat, byl pořízen v anglickém obchodě Marks and Spencer a samozřejmě byl ve variantě bez alkoholu. Byl vynikající dle vyučujících, ovšem děti popravdě vůbec nezaujal. 

Naše škola zpracovává v souvislosti s využitím webových stránek pouze taková cookies, která jsou nezbytně nutná pro zajištění provozu webových stránek a internetových služeb, a u kterých není nutno získat souhlas uživatele webu (technické a relační cookies). Pravidla cookies